Alle woningeigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen ter bewustwording in 2014 en 2015 vanuit het Rijk een indicatief energielabel van hun woning. Het Rijk geeft daarbij woningeigenaren ook de mogelijkheid om eventueel aanwezige meer actuele woningkenmerken in te voeren. Na validatie betreft dit een praktisch vereenvoudigd energielabel, dat meteen ook zal voldoen aan de Europese energielabelverplichting op het transactiemoment. De exacte voorwaarden worden in 2013/2014 door het Rijk uitgewerkt.
Dit staat in het concept-energieakkoord dat in SER-verband is afgesloten door maatschappelijke partijen, het kabinet, sociale partners en milieuorganisaties. De NVM heeft via haar lidmaatschap van MKB Nederland en publiekelijk input geleverd.
Een andere doorbraak van het akkoord betreffen de afspraken om tot betere financiering van energiebesparende maatregelen te komen. Thans wordt er te weinig rekening mee gehouden dat hiermee fors op energiekosten kan worden bespaard, en wordt zodoende hiervoor te weinig hypothecaire ruimte geboden. Onder meer Rijk, Nibud, banken en toezichthouders slaan de handen ineen om tot concrete verbeteringen te komen op dit punt.
De NVM is positief over deze uitkomsten. De Nederlandse Makelaarsvereniging bepleit sinds jaar en dag een eenvoudige, laagdrempelige en goedkope manier om de Europese verplichting van een energielabel bij verkoop te implementeren. Bij de hierboven geschetste, breed gedragen afspraak wordt bovendien ook ingezet op bewustwording. Voorts wordt hiermee niet langer enkel gefocust op overheidsdwang en het transactiemoment, maar worden ook zittende bewoners op laagdrempelige wijze gestimuleerd.
Ook de financieringsproblematiek van (onder meer) energiebesparende maatregelen is voor de NVM al langer een zorgpunt en eveneens een lobbyprioriteit. Zij is verheugd dat vanuit dit akkoord op korte termijn concrete verbeteringen kunnen worden verwacht van de direct betrokkenen partijen.
Bron NVM